1.
Nejprve je potřeba uklohnit karamel. Kokosové mléko proto přelijeme do rendlíčku, zahřejeme a smícháme s cukrem a solí. Směs by se neměla vařit, ale jen velice jemně probublávat. Po půl hodince přisypeme vanilku s agarem, pečlivě promícháme a vaříme ještě tak 5 minut. Poté odstavíme a necháme vychladnout.
2.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Formu na dort vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Dané množství těsta vystačí na formu o průměru 21 centimetrů a dort je vysoký asi 3 až 4 centimetry – správně by se měl dělat z dvojité dávky, ale kdo to má pořád jíst.
3.
Ve větším hrnci necháme rozpustit margarín a přilijeme pivo. Po chvilce do směsi zašleháme cukr s kakaem a zakysaný nápoj s vanilkovým práškem. Mouka se sodou přijde na řadu až nakonec. Pečlivě promícháme, abychom se zbavili všech hrudek a podobných nehezkých věcí.
4.
Hotové těsto nalijeme do formy a pečeme přibližně 20 minut. Před koncem zkontrolujeme špejlí, zda se na ní nic nelepí.
5.
Upečený dort necháme chvilku odpočinout ve formě a poté přendáme na mřížku. Jakmile vychladne, pomatláme ho karamelem, posypeme mořskou solí a zblajzneme.
Komentáře
Uzasny recept, sbihaji se sliny a chystam se na nej. Mam dva dotazy;-) Kolik cukru se pridava do korpusu (v rozpisu neni uvedeno) a neznaly dotaz, co je vanilkovy prasek a jestli jen ochuti nebo ma i nejakou funkci? Moc dekuji za odpoved!
Zdravím Klárko, díky za upozornění, cukr doplněn :-) Vanilkový prášek jsou sušená vanilková semínka, dej klidně čerstvá, je to jen na ovonění.
Vypadá to úžasně, ale už je Guiness vegan? Vím akorát o tom, že se to mělo měnit…
Oznamovali to někdy na podzim, takže předpokládám, že ano. Ale v pivovaru jsem to kontrolovat nebyla..