Sunomono:
Okurku nakrájíme na co nejtenčí kolečka, posolíme a dáme na pět minut stranou. Mezitím si připravíme zálivku. V octu rozmícháme cukr, sojovou omáčku, sezamová semínka a pepř. Z okurky vymačkáme všechnu přebytečnou vodu a přelijeme zálivkou. Před servírováním necháme alespoň hodinu odležet v lednici.
Zázvorová rýže:
Rýži propláchneme a necháme okapat. Mezitím si nakrájíme zázvor na tenké nudličky a sojovou omáčku rozmícháme ve vodě. Pokud vlastníme rýžovar, máme vystaráno – stačí v něm promíchat rýži s vodou, navrch přihodit zázvor a vyčkat na signál. Nicméně pokud chceme vařit rýži v hrnci, postup je podobný – rozdíl je jen v tom, že směs přivedeme k varu a hned poté snížíme teplotu na minimum. Jakmile se většina vody odpaří, vypneme plamen a rýži necháme dojít pod pokličkou (asi tak 10 minut).
Inspirováno Just One Cookbook.