1.
Droždí smícháme s částí teplého mléka a troškou cukru, posypeme moukou a necháme chvilku být. Margarín rozpustíme a smícháme se zbytkem mléka. Do směsi zbylých ingrediencí pak přiléváme kvásek a margarín s mlékem, pěkně na střídačku. Jakmile nám vznikne úplně hladké těsto, necháme ho v zakryté míse alespoň hodinu kynout (mělo by se zdvojnásobit).
2.
Z vykynutého těsta vytvoříme váleček, který rozdělíme na 8 stejných dílů. Z nich vytvoříme kuličky a dnem skleničky do nich vytlačíme prohlubeň, kterou naplníme a posypeme drobenkou. Okraje pomašlujeme směsí mléka, másla a kukuřičného sirupu a pečeme v dobře předehřáté troubě na 180 stupňů asi tak 20-25 minut.
3.
Na makovou náplň:
125ml rostlinného mléka
80g mletého máku
2 lžíce krupicového cukru
1 lžíce mletých mandlí
1 lžíce rumu
mletá skořice a vanilkový cukr na dochucení
Mák svaříme v mléce se 2 lžícemi cukru a necháme vychladnout. Poté vmícháme skořici, zbylý cukr, mandle a rum.
4.
Na jablkovou náplň:
2 sladká jablka
1 lžička skořice špetka muškátového oříšku
1 vanilkový cukr (+cukr na dochucení)
½ lžičky agaru v prášku
rozinky, oříšky…
Jablka nastrouháme nahrubo, smícháme s cukrem a podusíme s troškou vody, dokud nezměknou. Přidáme zbytek ingrediencí, ještě tak dvě minutky necháme pod pokličkou a odstavíme, aby směs vychladla.
5.
Na drobenku:
2 díly polohrubé nebo hrubé mouky
1 díl vegan margarínu
1 díl krupicového cukru
Díly volte uvážlivě, já dělala z ½ skleničky mouky a zbyla mi drobenka na dva roky dopředu.
Inspirováno Veganotic.
Komentáře
Krásný recept!! Mám otázku, dala by se sójová mouka vynechat, popřípadě něčím nahradit? Jsem na Erasmu, a nic takového tu nevedou. Děkuji!
Děkuji moc za recept! Akorát jsme ochutnali první vychlazený koláček a povedl se :) Musela jsem teda trochu improvizovat, protože jsem i bezlepková, takže jsem mouku sestavovala z pohankové, rýžové a koupeného bezlepkového mixu. Naštěstí to dopadlo dobře, myslím si, že si ještě doma pochutnáme, díky moc :)
To je super, jsem moc ráda! :-)