Rebarborové galetky

Bon Appétit!
Na těsto:
1 a ½ hrnku hladké mouky
1 lžíce krystalového cukru
½ lžičky soli
½ hrnku vegan margarínu
cca ¼ hrnku studené vody

Na pomašlování:
¼ hrnku rostlinného mléka
1 lžíce sirupu/cukru
1 lžíce rostlinného oleje
třtinový cukr na ozdobu

Na náplň:
1 stonek rebarbory
1 větší jablko
1 pomeranč
1 vanilkový cukr
½ lžičky skořice

1.

Margarín nakrájíme na kostičky a necháme trochu povolit. Postupně ho potom rukama vmačkáme do sypkých ingrediencí (mouka, cukr, sůl), aby nám vznikla jakási žmolenka. Vodu do ní opatrně přidáváme až nakonec dle potřeby. Na vále pak vypracujeme pěkně hladké těsto, které se netrhá víc, než se sluší, a kterému dopřejeme půlhodinový chill v lednici.

 

2.

Pomeranč (údajně je to nej kámoš rebarbory) nakrájíme na malé kostičky a vymačkáme z něj přebytečnou šťávu, kterou vyžunkneme. Jablíčka a rebarboru rovněž nakrájíme nadrobno. Vše smícháme, dochutíme cukrem a skořicí a dáme stranou.

 

3.

Připravené těsto rozválíme na cca 3 milimetry silnou placku a vhodným vykrajovátkem či miskou z něj vykrájíme jednotlivá kolečka. Doprostřed každého z nich položíme trochu ovoce a okraje přehneme a navolánkujeme směrem dovnitř. Na závěr pomašlujeme a posypeme třtinovým cukrem. Přendáme na pečicím papírem vyložený plech a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů dozlatova.

 

Inspirováno Bon Appétit.


Co ty na to?