1.
Zachráněný květák omyjeme, rozdělíme na jednotlivé růžičky přiměřené velikosti a hodíme do hrnce s jemně probublávající vodou. Jde nám o to, aby se uvařil jen do poloměkka, tudíž by mu mělo stačit asi tak 10 minut. Následně scedíme a necháme pořádně okapat.
2.
Ve větší míse prošleháme olej s octem a rajčatovým protlakem. Přidáme utřený česnek s kořením a vychladlý květák. Ten ve vzniklé směsi láskyplně omatláme a nakonec poprášíme mandlovou moukou (alert: na konci téhle fáze budeme mít většinu omáčky přilepenou na prstech a mouka se bude vyskytovat především na podlaze v okruhu dvou metrů čtverečních).
3.
Připravené růžičky vyskládáme na pečicím papírem vyložený plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů dozlatova. Baštíme s hranolky a kečupem.
Komentáře
Prosím a kde se dá „zachránit“ zelenina? Já tedy nejčastěji zachraňuji tu vlastní (bohužel i tak musím konstatovat, že 20% produkce končí v odpadu – na kompostu, případně u slepic, protože to prostě nestíháme zpracovat, ale teď když ještě skoro nic není bych klidně něco zachránila…
Vím, že třeba Rohlík ji přímo nabízí.. :-)
Začíná to být nebezpečné! Kolegové – zarputilí masaři nám začínají jet po “ obědových skleničkách“….
Díky, výborný recept!
Skvělá varianta na večerní sváču!
Je to supr! Díky za recepty!
Díky, Nikčo :-)