Pesto z jedlých kaštanů

Svěží podzim.
Na 1 skleničku:
150 g oloupaných jedlých kaštanů
30 g čerstvých lístků bazalky
15 g čersvé kadeřavé petrželky
60 g olivového oleje
1 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce lahůdkového droždí
sůl a pepř

1.

Pokud nekupujeme kaštany vařené a loupané, je potřeba je uvařit a oloupat (překvapivě). Jejich špičatý konec stačí naříznout do tvaru X, poté cca 10 minut vařit ve vodě, případně péct v troubě vyhřáté na 200 °C, a nakonec ještě horké oloupat.

 

2.

Vychladlé kaštany rozmixujeme spolu s bylinkami, olejem a citrónovou šťávou (díky kaštanům bude mít pesto krásně sametovou konzistenci). Nakonec doladíme lahůdkovým droždím, solí a pepřem.

 

3.

Hotové pesto napěchujeme do zavařovačky a uložíme do lednice. Bude si perfektně rozumět s jakýmikoli těstovinami, ňoky nebo saláty.


Co ty na to?