Gua Bao

Bochánky plněné samými dobrotami.
Na 8 bochánků:
300g hladké mouky
140g vody + 10g sójové smetany
1 lžička sušeného droždí
2 ½ lžičky cukru
1 lžička soli

Nakládaná zelenina:
1 salátová okurka
2 mrkve
2 lžíce rýžového octa
2 lžíce cukru
1 lžíce sójové omáčky
špetka soli a pepře

1.

Nejprve si připravíme zeleninu. Okurku nakrájíme na tenké plátky a mrkev na nudličky. Obojí naložíme do předem připravené směsky ingrediencí alespoň na pár hodin, ideálně přes noc.

 

2.

Bochánky připravíme tak, že vodu smícháme se smetanou, droždím a cukrem. Necháme chvilku být, následně postupně přiléváme do směsi mouky a soli. Cílem je hladké nelepivé těsto, takže hnětení trochu trvá. Jakmile je hotovo, můžeme nechat kynout v zakryté míse někde v teple (tak hodinku až dvě, dokud těsto nezdvojnásobí svojí velikost).

 

3.

Po nakynutí z těsta vytvoříme hada a rozdělíme na 8 stejných částí, ze kterých vyválíme kuličky. Ty zakryjeme fólií a necháme tak půl hodinky odpočinout. Poté je nejdřív rukama roztáhneme do oválného tvaru a rozválíme tak, aby nám vznikly oválné placičky (+/- 1cm silné). Ty položíme na čtvercový kus pečicího papíru a přeložíme jako knížku- přičemž dovnitř buď dáme ještě jeden čtvereček papíru, anebo vnitřek lehce přejedeme olejem.

 

4.

Bochánky musí ještě hodinu kynout, takže je můžeme umístit buď do hlubší nádoby a zakrýt potravinářskou folií, nebo dát na plech a schovat do trouby, aby neokoraly.

 

5.

Ve finále se pak připravíme na pořádnou pařbu. Tzn. vytáhneme hrnec a pařák (pokud nevlastníme bambusovou vychytávku). Vody v hrnci by mělo být jen pár centimetrů a hlavně by se neměla nijak brutálně vařit, stačí malinko. Bochánky se jinak nafukují a jakmile jednou splasknou, vypadají hnusně (vyzkoušeno za vás – chuť naštěstí zůstává). Takže je v průběhu těch 10ti minut, které by měly v pařáku strávit, průběžně kontrolujeme. Jinak celý videopostup můžete zčekovat třeba tady.

 

6.

Čím ještě naplnit:
1 balení marinovaného tofu Sunfood
1 jarní cibulka
hrst čerstvého koriandru
drcené arašídy
sriracha, hoisin sauce, cokoli…

 

Tofu stačí před podáváním osmahnout na pánvi, ale když ho navíc předem rozkrájíme na plátečky a na pár hodin naložíme do směsi oleje, sójovky a pepře, bude mnohem lepšejší.

 

7.

Gua bao nakonec vytvoříme tak, že bochánky potřeme omáčkou, posypeme drcenými arašídy a pokusíme se do nich narvat co největší dávku zeleniny a tofu.

 

Inspirováno Lady and Pups.


Komentáře

Co ty na to?