1.
Nejprve si vyrobíme roušku, protože nejsme debilní a snažíme se chránit ostatní. Teprve poté se vydáme do nejbližší sámošky pro všechny potřebné ingredience. Zásoby mouky na několik let dopředu máme již doma, protože jsme v únoru nic nepodcenili, nicméně u chlaďáku nás dost možná čeká fight o poslední kostku droždí, v jednorázových rukavicích a s dvoumetrovým odstupem samozřejmě.
2.
Po příchodu domů si pečlivě umyjeme ruce mýdlem a převlékneme se do tepláků, které nosíme už 14 dní nonstop. Vybojované droždí rozdrobíme do mísy, zalijeme vlažnou vodou a necháme 5 minut odstát.
3.
Do připraveného kvásku následně zapracujeme brambory, mouku a koření. Těsto řádně prohněteme na vále tak, aby nám vznikla krásně hladká hrouda. Tu následně poprášíme trochou mouky, uložíme zpět do mísy, překryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca hodinu kynout. Tenhle čas využijeme například ke krátké zdravotní procházce, nikoli k zevlování v parku.
4.
Jakmile těsto zdvojnásobí svou velikost (stejně jako my po konci karantény), vyklopíme ho zpět na vál a rukama z něj uděláme placku. Doprostřed zabalíme nadrobno nakrájenou cibuli a těsto ještě jednou pořádně propracujeme tak, aby se cibule rovnoměrně rozprostřela.
5.
Těsto rozdělíme na 7 stejně velkých kousků, ze kterých vytvarujeme jednotlivé bochánky. Ty umístíme do pečicím papírem vyložené dortové formy, zakryjeme utěrkou a necháme ještě dalších 30 minut kynout. Ideální chvilka k tiché modlitbě za všechny, kteří díky neschopnosti vlády nemají dostatek ochranných pomůcek v boji proti koronaviru.
6.
Bochánky nakonec pomatláme trochou oleje, posolíme a posypeme libovolnými semínky. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 35 minut. Jakmile vychladnou, nabídneme je svým rodinným příslušníkům nebo spolubydlícím jako omluvu za to, jak nesnesitelní v době pandemie jsme.
Komentáře
Ahoj, včera jsem bochánky zkoušela upéct a není mi jasné, jestli jsem někde udělala chybu. Po vykynutí bylo těsto opravdu velmi řídké a po přidání cibule jsem musela přidat ještě minimálně 200g mouky, abych jej vůbec odlepila od válu. Výsledek není špatný, ale výborný taky úplně ne. Mělo se těsto takhle chovat?
Neuveritelny recept, fakt velmi odporucam vyskusat. Idem asi upiect vsetko z tohto uzasneho blogu.
Ja som cesto nechala kysnut cca 2hod a potom cca 1hod naporcovane. 30min v trube stacilo.
Jedine, co som zmenila, bola forma pecenia – rozdelila som cesto na 12 bochnickov a tie som dala do vymesteneho plechu na muffiny.
Dakujem dakujem za skvely recept!