1.
Ve větší míse promícháme veškeré suché ingredience a postupně do nich vmícháme ty mokré tak, aby nám vzniklo dokonale hladké těsto. To nalijeme do pečicím papírem vyložené bochníkové formy o velikosti 26 x 11 cm a pečeme v dobře předehřáté troubě na 180 stupňů. Občas formu otočíme, aby se dortík propekl rovnoměrně. Že je hotový zjistíme nejdřív tak za 30 minut špejlovým testem. Po upečení necháme korpus chviku odpočinout ve formě a až poté ho přendáme na mřížku, aby mohl úplně vychladnout.
2.
Mezitím si připravíme náplň. Ostružiny přesypeme do rendlíčku (pokud používáme čerstvé, podlijeme je trochou vody) a dosladíme vanilkovým cukrem. Jakmile začnou probublávat, přidáme agar a necháme chvilku povařit. Nakonec odstavíme a necháme ztuhnout. Namísto ostružin se dá použít i obyčejná marmeláda, nicméně dortík bude už tak dost sladký.
3.
Čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni, pečlivě ji prošleháme s mlékem a necháme malinko ztuhnout. Vytvoří se nám tak základ čokoládové ganache.
4.
Korpus ostrým nožem seřízneme tak, abychom získali pěkně čistý kvádr se čtvercovým řezem. Ten dále podélně rozřízeneme a naplníme vrstvou čokolády a ostružin. Jakmile je v jedné rovině naplněný, otočíme ho na bok, znovu rozřízneme a naplníme. Náplň nám tak vytvoří kříž typický právě pro Battenberg cake.
5.
Na pracovní plochu nebo vál nasypeme trochu škrobu nebo moučkového cukru. Fondán rozválíme na 2 mm silný plát, do kterého opatrně zabalíme celý korpus. Pro Battenberg je sice typický marcipán, ale s fondánem se mnohem lépe pracuje.
6.
Takto připravený dortík necháme alespoň hodinu odležet v lednici. Nakonec ho rozkrájíme na několik kostek, které dozdobíme zbylou ganache a fondánovými květinami.