1.
Z jablíček odřízneme vrchní část a lžičkou je opatrně vydlabeme (Fuji jablka jsou velká a pevná, což z nich činí nejen tajnou fantazii všech mužů, ale i skvělé adepty na dlabání). Z vydlabané dužiny odstraníme jádřinec a zbytek nakrájíme nadrobno.
2.
V rendlíku rozehřejeme margarín, přihodíme jablíčka, nasekané datle, skořici a citronovou šťávu. Podlijeme několika lžícemi vody a necháme pod pokličkou dusit do změknutí. Datle se ve finále krásně roztečou a dodají směsi karamelový nádech.
3.
Na drobenku stačí všechny ingredience naházet do větší misky spolu s nasekanými datlemi a ručně stručně promíchat. Pokud by byla drobenka příliš mastná nebo suchá, přidáme buď mouku, anebo margarín.
4.
Vydlabaná jablíčka naplníme skořicovou směsí a posypeme větším než malým množstvím drobenky. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů dozlatova, tedy přibližně 15 minut. Teplá pečená jablíčka jsou výborná k snídani, ale obstojí i jako podzimní dezert.
* Děkuju, Titbite!