Bezlepková pečená jablka

Ztělesněný podzim.
Na 2 porce:
2 Fuji jablka*
2 lžičky skořice
4 datle medjool*
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíce vegan margarínu

Na drobenku:
4 lžíce mandlové mouky
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce vegan margarínu
2 lžíce jáhlových pukanců
2 lžíce sekaných ořechů
5 datlí medjool

1.

Z jablíček odřízneme vrchní část a lžičkou je opatrně vydlabeme (Fuji jablka jsou velká a pevná, což z nich činí nejen tajnou fantazii všech mužů, ale i skvělé adepty na dlabání). Z vydlabané dužiny odstraníme jádřinec a zbytek nakrájíme nadrobno.

 

2.

V rendlíku rozehřejeme margarín, přihodíme jablíčka, nasekané datle, skořici a citronovou šťávu. Podlijeme několika lžícemi vody a necháme pod pokličkou dusit do změknutí. Datle se ve finále krásně roztečou a dodají směsi karamelový nádech.

 

3.

Na drobenku stačí všechny ingredience naházet do větší misky spolu s nasekanými datlemi a ručně stručně promíchat. Pokud by byla drobenka příliš mastná nebo suchá, přidáme buď mouku, anebo margarín.

 

4.

Vydlabaná jablíčka naplníme skořicovou směsí a posypeme větším než malým množstvím drobenky. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů dozlatova, tedy přibližně 15 minut. Teplá pečená jablíčka jsou výborná k snídani, ale obstojí i jako podzimní dezert.

 

* Děkuju, Titbite!


Co ty na to?