Buchtičky s krémem

Do školní jídelny mají na míle daleko.
Na buchtičky:
250g hladké mouky
25g krupicového cukru
12g čerstvého droždí
100ml rostlinného mléka
50ml rostlinného oleje
nastrouhaná kůra z půlky citronu
špetka soli
vegan margarín na pomašlování

Na krém:
200ml mandlové smetany
200ml mandlového mléka
3 lžíce agávového sirupu
špetka vanilkových semínek
1 vanilkový puding v prášku
2 vanilkové pudinky Alpro

1.

Droždí rozdrobíme v trošce vlažného mléka se špetkou cukru a mouky a necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme s cukrem, citronovou kůrou a solí. Olej promícháme se zbylým mlékem a poté spolu s kváskem střídavě zapracujeme do mouky. Těsto vypracujeme na vále a jakmile je krásně hladké, šoupneme ho zpět do mísy, zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo na hodinku kynout.

 

2.

Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a z každého vyválíme hada. Nožem si pak odkrajujeme kousky těsta tak, abychom z nich následně vyváleli kuličky o průměru cca 2 cm. Ty naskládáme do vymazané dortové formy s rozestupy řekněme 2-3 milimetry.

 

3.

Jakmile máme hotovo, formu ještě na půl hodinky přehodíme utěrkou, aby mohlo těsto v klidu kynout. Mezitím si troubu rozehřejeme na 180 stupňů. Buchtičky ještě pomašlujeme rozpuštěným margarínem a pečeme dozlatova.

 

4.

Smetanu smícháme s mlékem. Dvě třetiny směsi přelijeme do rendlíčku a přivedeme k varu. Ve zbylé třetině rozmícháme práškový puding, sirup a vanilková semínka. Přidáme k bublajícímu mléku a jakmile směs začne houstnout, rendlík sundáme z plotny. Nakonec do krému zašleháme puding Alpro, případně dosladíme.


Komentáře

  • Ája

    Ahoj, krásné recepty, krásné fotky, chtěla jsem buchtičky trošku ozdravit tak jsem část muky nahradila špaldovou moukou a použila kokosový cukr. Naprosto skvělé ♥ Děkuji za prima recept!

  • Jitka Hrůzová

    Zdravím, super blog, skvělé recepty a jeste lepší execution fotek. Tenhle recept jsem vyzkoušela, ale bez krému. Prostě sem si ty buchty naplnila, já použila čokoládu (kokosová drť co by zbyla po výrobě kokosového mléka, kakaový přášek, hnědý cukr s troškou teplé vody). Jelikož jsou moje zdroje omezené, vzhledem k zemi kde momentálně žiji tak jsem si vyrobila mandlové mléko na těsto, ale abych neplítvala tak jsem to mléko necedila a použila ho s těmi mini kousky mandlí což fungovalo skvěle jako náhrada za část mouky. A droždí jsem použila sušené a vyšlo to v pohodě!

Co ty na to?