Cibulové bochánky

Pandemic edition.
Na 7 kusů:
10 g čerstvého droždí
200 ml vlažné vody
150 g rozšťouchaných brambor
130 g hladké mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
1 lžička mletého rozmarýnu
1 lžička kmínu
1/2 lžičky soli
1 středně velká cibule
1 lžíce slunečnicového oleje
semínka a hrubozrnná sůl na ozdobu

1.

Nejprve si vyrobíme roušku, protože nejsme debilní a snažíme se chránit ostatní. Teprve poté se vydáme do nejbližší sámošky pro všechny potřebné ingredience. Zásoby mouky na několik let dopředu máme již doma, protože jsme v únoru nic nepodcenili, nicméně u chlaďáku nás dost možná čeká fight o poslední kostku droždí, v jednorázových rukavicích a s dvoumetrovým odstupem samozřejmě.

 

2.

Po příchodu domů si pečlivě umyjeme ruce mýdlem a převlékneme se do tepláků, které nosíme už 14 dní nonstop. Vybojované droždí rozdrobíme do mísy, zalijeme vlažnou vodou a necháme 5 minut odstát.

 

3.

Do připraveného kvásku následně zapracujeme brambory, mouku a koření. Těsto řádně prohněteme na vále tak, aby nám vznikla krásně hladká hrouda. Tu následně poprášíme trochou mouky, uložíme zpět do mísy, překryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca hodinu kynout. Tenhle čas využijeme například ke krátké zdravotní procházce, nikoli k zevlování v parku.

 

4.

Jakmile těsto zdvojnásobí svou velikost (stejně jako my po konci karantény), vyklopíme ho zpět na vál a rukama z něj uděláme placku. Doprostřed zabalíme nadrobno nakrájenou cibuli a těsto ještě jednou pořádně propracujeme tak, aby se cibule rovnoměrně rozprostřela.

 

5.

Těsto rozdělíme na 7 stejně velkých kousků, ze kterých vytvarujeme jednotlivé bochánky. Ty umístíme do pečicím papírem vyložené dortové formy, zakryjeme utěrkou a necháme ještě dalších 30 minut kynout. Ideální chvilka k tiché modlitbě za všechny, kteří díky neschopnosti vlády nemají dostatek ochranných pomůcek v boji proti koronaviru.

 

6.

Bochánky nakonec pomatláme trochou oleje, posolíme a posypeme libovolnými semínky. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 35 minut. Jakmile vychladnou, nabídneme je svým rodinným příslušníkům nebo spolubydlícím jako omluvu za to, jak nesnesitelní v době pandemie jsme.


Komentáře

  • Anna

    Ahoj, včera jsem bochánky zkoušela upéct a není mi jasné, jestli jsem někde udělala chybu. Po vykynutí bylo těsto opravdu velmi řídké a po přidání cibule jsem musela přidat ještě minimálně 200g mouky, abych jej vůbec odlepila od válu. Výsledek není špatný, ale výborný taky úplně ne. Mělo se těsto takhle chovat?

  • dominika

    Neuveritelny recept, fakt velmi odporucam vyskusat. Idem asi upiect vsetko z tohto uzasneho blogu.
    Ja som cesto nechala kysnut cca 2hod a potom cca 1hod naporcovane. 30min v trube stacilo.
    Jedine, co som zmenila, bola forma pecenia – rozdelila som cesto na 12 bochnickov a tie som dala do vymesteneho plechu na muffiny.
    Dakujem dakujem za skvely recept!

Co ty na to?