Croissanty s nutelou

Klasická francouzská dobrota.
Na 7 kusů:
300g hladké mouky
¾ lžičky soli
2 lžíce cukru
1 ½ lžičky sušeného droždí
¾ hrnku studeného vegan margarínu
¼ hrnku + 3 lžíce studeného rostlinného mléka
½ hrnku studené vody
veganská nutela

1.

Do směsi mouky, soli, cukru a droždí naházíme na kostičky nakrájený margarín a začneme jemně hníst. Chceme, aby kousíčky margarínu (velké asi jako hrášek) v těstě zůstaly. Postupně přiléváme směs vody a mléka a mícháme tak, aby nám vzniklo lepivé těsto. V zafóliované míse ho pak necháme přes noc kynout v lednici.

 

2.

Těsto přendáme na pomoučený vál a vytvoříme z něj obdélníkovou placku o velikosti cca 7×15 cm. Položíme si jí před sebe na výšku a horní část přehneme dolů tak, aby okraj dosahoval středu. To samé provedeme s dolním okrajem (bude se na středové čáře dotýkat toho horního). Celý obdélník pak uprostřed přehneme tak, aby byly okraje schované uvnitř. Otočíme o 90 stupňů, znovu rozválíme a poskládáme stejným způsobem. Přikryjeme a necháme půl hodiny odpočinout.

 

3.

Těsto pak rozválíme do obdélníkového tvaru o velikosti cca 9×16 cm, přičemž na každé straně si uděláme 3 zářezy, které nám pomohou placku rozříznout na jednotlivé trojúhelníky. Ty rukama trochu natáhneme, asi 2 cm od základny položíme lžičku nutely a zarolujeme směrem ke špičce. Konce trochu zahneme, abychom získali klasický tvar, a přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Croissanty jemně překryjeme fólií a necháme naposled kynout, asi 2,5 hodiny.

 

4.

Ve finále je pomašlujeme rostlinným mlékem s kapkou oleje a sirupu/cukru a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně 30 minut.

 

Inspirováno Vegan Dad.


Komentáře

  • Petrosum

    Výborný!diky

    • A co teda jíš?

      Není zač :-))

  • Karol

    Božíí :)

    • A co teda jíš?

      Díky :-)

Co ty na to?