Cuketky s quinoovou nádivkou

Není to kaktus.
Na 1 porci:
2 cuketky
100g (tříbarevné) quinoy
200ml vody
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžička drceného kmínu
sůl a pepř
1 lžíce worcesterové omáčky
½ lžíce jablečného octa
1 velký stroužek česneku
2 lžíce kaparů
2 lžíce slunečnicových semínek
olivový olej

1.

Quinou propláchneme, zalijeme vodou a v zakrytém rendlíku přivedeme k varu. Teprve poté stáhneme teplotu na minimum a necháme dusit tak dlouho, dokud na povrchu nezpozorujeme žádnou tekutinu. Rendlík odstavíme a quinou necháme ještě deset minut dojít pod pokličkou.

 

2.

Mezitím odřízneme vršek cuketek a lžičkou vydlabeme dužinu. 

 

3.

Hotovou quinou dochutíme kořením, worcesterovou omáčkou a octem. Následně promícháme s utřeným česnekem, kapary a slunečnicovými semínky. Cuketa je sama o sobě dost mdlá zelenina, a tak je dobré nádivku nepodceňovat. Sluší jí nejen kapary, ale i sušená rajčata, olivy nebo nakládané cibulky.

 

4.

Připravenou směskou naplníme cuketky, které na závěr ještě trochu omatláme olivovým olejem a posypeme semínky. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 30 minut.


Komentáře

  • Mar

    nevim jak v CR, ale worcesterova omacka obsahuje ancovicky (ja jsem musel obednavat specialni (veganskou) pro nase Bloody Mary). Takze na to mozna pozor

    • A co teda jíš?

      To je pravda! Ty levnější je ale většinou neobsahují.

  • Lucie H

    Výborný recept. Do náplně jsem přidala navíc rajčátka a bylo to s nimi dokonalé

  • lucie

    Diky moc za recept :) nejaky napad, co se zbylou cuketou?

    • A co teda jíš?

      Nic moc… Já to vyhazuju, ale asi by se to dalo hodit do nějaké zeleninové směsky nebo do polívky :-)

Co ty na to?