1.
Mandle přesypeme do mísy, zalijeme dvojnásobným množstvím vlažné vody, překryjeme utěrkou a necháme alespoň 12 hodin stát při pokojové teplotě. Ořechy tak změknou a budou si lépe rozumět s naším trávicím traktem.
2.
Mandle scedíme, propláchneme, přesypeme do MioMatu (Mio-co? viz níže), přidáme zbytek ingrediencí a zalijeme vodou. Rostlinné mléko se dá samozřejmě připravit i ve vysoce výkonném mixéru, nicméně tady stačí zmáčknout jedno tlačítko a za 15 minut je hotovo.
3.
Mandlové mléko scedíme přes co nejjemnější sítko, přelijeme do uzavíratelné láhve a uskladníme v lednici, kde nám vydrží 3 až 4 dny. Je skvělé samotné, ale může se stát předmětem našich kulinářských, potažmo výtvarných experimentů.
4.
Zbylou mandlovou drť rozprostřeme na prkénko a necháme proschnout. Dá se využít všelijak, třeba na mandlové krekry, které shodou náhod najdete v mé kuchařce.