Domácí mandlové mléko

Nebuď tele.
Na 1 l mléka:
150 g neloupaných mandlí
50 g strouhaného kokosu
3 sušené datle
špetka vanilkových semínek
1 l studené převařené vody

Na obarvení:
spirulina
raw kakao
šťáva z malin
šťáva z lesních borůvek

1.

Mandle přesypeme do mísy, zalijeme dvojnásobným množstvím vlažné vody, překryjeme utěrkou a necháme alespoň 12 hodin stát při pokojové teplotě. Ořechy tak změknou a budou si lépe rozumět s naším trávicím traktem.

 

2.

Mandle scedíme, propláchneme, přesypeme do MioMatu (Mio-co? viz níže), přidáme zbytek ingrediencí a zalijeme vodou. Rostlinné mléko se dá samozřejmě připravit i ve vysoce výkonném mixéru, nicméně tady stačí zmáčknout jedno tlačítko a za 15 minut je hotovo.

 

3.

Mandlové mléko scedíme přes co nejjemnější sítko, přelijeme do uzavíratelné láhve a uskladníme v lednici, kde nám vydrží 3 až 4 dny. Je skvělé samotné, ale může se stát předmětem našich kulinářských, potažmo výtvarných experimentů.

 

4.

Zbylou mandlovou drť rozprostřeme na prkénko a necháme proschnout. Dá se využít všelijak, třeba na mandlové krekry, které shodou náhod najdete v mé kuchařce.

MioMat je kámoš, který mi pomáhal s kuchařkou. Stačí do něj naházet libovolné ingredience, zalít vodou, zmáčknout tlačítko, hodit nohy nahoru a čekat. Umí vyrobit teplé i studené polévky, cereální kaše, rostlinná mléka a smoothies v časovém limitu 25 minut.


Co ty na to?