1.
Datle nasypeme do mixéru a spolu s vodou je rozmašírujeme na kaši. Přidáme mandle, semínka a skořici. Poté mixujeme hezky postupně, jelikož chceme, aby v korpusu zůstaly viditelné stopy mandliček. Vypadá to totiž líp. Takto připravenou směs nahňácáme do alobalem vyložené nádoby o velikosti cca 15×15 cm a šoupneme do mrazáku.
2.
Mezitím si připravíme krém. Do mixéru přemístíme kešu ořechy, které jsme si předem namočili na 2 hodiny do vody a nechali okapat. Zalijeme kokosovým mlékem a opět bez slitování rozmixujeme. Přidáme sirup s vanilkovými semínky a mixujeme jen tak dlouho, dokud není vše řádně promícháno. Ochutnáme a případně dosladíme. Vydlabanou mučenkovou dužinu do směsi zapracujeme opatrně lžící až nakonec.
3.
Korpus vyndáme z mrazáku a pečlivě na něj navrstvíme obří horu krému. Uhladíme, zakryjeme folií a dáme zpět k ledu. Ideální je nechat cheesecake mrznout až do druhého dne.
4.
Jakmile je dortík zmrzlý na kost a křičí, že už se do toho ledového pekla nikdy nevrátí, můžeme ho přendat na talíř a dozdobit čerstvými fíky. Při krájení pomůže nůž, který si chvilku pobyl v horké lázni. Nejlepší je cheesecake rozkrájet na obdélníčky, vzít si nějaké staré tričko, sednout si na zem a baštit ho jen tak rukama.