Extra květák

#jsempripraven
Na 2 porce:
500g zachráněného květáku
2 lžíce oleje
1 lžíce jablečného octa
1 lžíce rajčatového protlaku
4-5 lžic vody
2 stroužky česneku
1 lžička drceného kmínu
½ lžičky chilli koření
sůl a pepř
5 lžic mandlové (či jiné bezlepkové) mouky

1.

Zachráněný květák omyjeme, rozdělíme na jednotlivé růžičky přiměřené velikosti a hodíme do hrnce s jemně probublávající vodou. Jde nám o to, aby se uvařil jen do poloměkka, tudíž by mu mělo stačit asi tak 10 minut. Následně scedíme a necháme pořádně okapat.

 

2.

Ve větší míse prošleháme olej s octem a rajčatovým protlakem. Přidáme utřený česnek s kořením a vychladlý květák. Ten ve vzniklé směsi láskyplně omatláme a nakonec poprášíme mandlovou moukou (alert: na konci téhle fáze budeme mít většinu omáčky přilepenou na prstech a mouka se bude vyskytovat především na podlaze v okruhu dvou metrů čtverečních).

 

3.

Připravené růžičky vyskládáme na pečicím papírem vyložený plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů dozlatova. Baštíme s hranolky a kečupem.

Tohle je Květoslav. Květoslav je přeživší z farmy poblíž Litoměřic. Bohužel nedostal šanci na život v supermarketu. Dobří lidé z organizace Zachraň jídlo se však Květoslava ujali a nabídli mi ho k adopci. Ve chvíli, kdy jsem přijala, byl jeho osud zpečetěn. Ale co ostatní květáci, kteří neměli to štěstí a nenarazili na láskyplné strávníky? Eliška z iniciativy Jsem připraven mi říkala, že v České republice se podle OSN vyhodí až 20 % zemědělské produkce jen kvůli nárokům na vzhled zeleniny a ovoce. Obchodníci prý argumentují tím, že zákazníci nejsou připraveni nestandardně vypadající zboží kupovat. Pokud mezi takové zákazníky nepatříte, máte srdce na pravém místě, nesouhlasíte s nesmyslnými ideály krásy a rádi byste si koupili svého vlastního Květoslava, podpořte svým podpisem kampaň #jsempripraven. Hned teď.


Komentáře

  • Šárka

    Prosím a kde se dá „zachránit“ zelenina? Já tedy nejčastěji zachraňuji tu vlastní (bohužel i tak musím konstatovat, že 20% produkce končí v odpadu – na kompostu, případně u slepic, protože to prostě nestíháme zpracovat, ale teď když ještě skoro nic není bych klidně něco zachránila…

    • A co teda jíš?

      Vím, že třeba Rohlík ji přímo nabízí.. :-)

  • Daniela Zbytovská

    Začíná to být nebezpečné! Kolegové – zarputilí masaři nám začínají jet po “ obědových skleničkách“….
    Díky, výborný recept!

  • Neplecha na plechu

    Skvělá varianta na večerní sváču!

  • Nikola

    Je to supr! Díky za recepty!

    • A co teda jíš?

      Díky, Nikčo :-)

Co ty na to?