1.
Droždí rozmícháme ve vodě, přidáme mrkev s moukou a jemně promícháme. Mísu přikryjeme a necháme půl hodinky odpočinout.
2.
Vmícháme cukr se solí a začneme těsto zpracovávat. Olej přidáme až jako poslední (ten je potřeba zapracovat opravdu dobře, jinak budeme mít v míse jednu velkou mastnou hroudu čehosi). Jakmile máme hezky kompaktní těsto, v zafóliované míse šoupneme do lednice alespoň na 5 hodin.
3.
Vykynuté těsto rozdělíme na 6 stejných dílů po 120 gramech, ze kterých vytvarujeme jednotlivé housky. Ty vyskládáme na plech s pečicím papírem tak, aby se při pečení stranami lehce dotýkaly. Překryjeme potravinářskou folií a dáme na jednu až dvě hodiny kynout (měly by zdvojnásobit svojí velikost). Jinak celý tenhle postup je hezky ukázaný třeba tady.
4.
Housky pomašlujeme připravenou směsí vody a sody s olejem. Troubu předehřejeme na 230 stupňů a společně s plechem dáme do spodního patra navíc pekáček s pár kostkami ledu, aby vznikla pára. Pečeme přibližně 15 minut, dokud nejsou housky krásně zlaté.
5.
Na hořčici:
6 lžic plnotučné hořčice
1 lžíce červené papriky
½ lžičky olivového oleje
pepř, chilli…
Hořčici smícháme s olejem, červenou paprikou a dochutíme pepřem a chilli. Necháme odležet.
6.
Na karamelizovanou cibulku:
3 červené cibule
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce třtinového cukru
Cibuli nakrájíme na proužky a krátce osmahneme na olivovém oleji. Zasypeme cukrem, stáhneme teplotu a necháme přibližně 10 minut karamelizovat. Přendáme na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk.
7.
Navíc:
6 veganských párků (obviously)
několik listů římského salátu
Veganské párečky na prudko opečeme. Zároveň s nimi můžeme na pánev hodit i hotové housky, aby chytily tu správnou vůni a křupavost. Poté je nařízneme, vyložíme římským salátem, naplníme párečky s karamelizovanou cibulkou, zakápneme hořčicí a otevřeme si k nim pivko nebo Colu.