Hot Dog

New York Style.
Na 6 housek:
370g hladké mouky
30g najemno nastrouhané mrkve
230ml vody
7g čerstvého droždí
15g olivového oleje
15g slunečnicového oleje
10g cukru krystal
7g soli

Na pomašlování:
30ml horké vody
4g jedlé sody
1 lžička oleje

1.

Droždí rozmícháme ve vodě, přidáme mrkev s moukou a jemně promícháme. Mísu přikryjeme a necháme půl hodinky odpočinout.

 

2.

Vmícháme cukr se solí a začneme těsto zpracovávat. Olej přidáme až jako poslední (ten je potřeba zapracovat opravdu dobře, jinak budeme mít v míse jednu velkou mastnou hroudu čehosi). Jakmile máme hezky kompaktní těsto, v zafóliované míse šoupneme do lednice alespoň na 5 hodin.

 

3.

Vykynuté těsto rozdělíme na 6 stejných dílů po 120 gramech, ze kterých vytvarujeme jednotlivé housky. Ty vyskládáme na plech s pečicím papírem tak, aby se při pečení stranami lehce dotýkaly. Překryjeme potravinářskou folií a dáme na jednu až dvě hodiny kynout (měly by zdvojnásobit svojí velikost). Jinak celý tenhle postup je hezky ukázaný třeba tady.

 

4.

Housky pomašlujeme připravenou směsí vody a sody s olejem. Troubu předehřejeme na 230 stupňů a společně s plechem dáme do spodního patra navíc pekáček s pár kostkami ledu, aby vznikla pára. Pečeme přibližně 15 minut, dokud nejsou housky krásně zlaté.

 

5.

Na hořčici:

6 lžic plnotučné hořčice

1 lžíce červené papriky

½ lžičky olivového oleje

pepř, chilli…

 

Hořčici smícháme s olejem, červenou paprikou a dochutíme pepřem a chilli. Necháme odležet.

 

6.

Na karamelizovanou cibulku:
3 červené cibule
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce třtinového cukru

 

Cibuli nakrájíme na proužky a krátce osmahneme na olivovém oleji. Zasypeme cukrem, stáhneme teplotu a necháme přibližně 10 minut karamelizovat. Přendáme na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk.

 

7.

Navíc:
6 veganských párků (obviously)
několik listů římského salátu

 

Veganské párečky na prudko opečeme. Zároveň s nimi můžeme na pánev hodit i hotové housky, aby chytily tu správnou vůni a křupavost. Poté je nařízneme, vyložíme římským salátem, naplníme párečky s karamelizovanou cibulkou, zakápneme hořčicí a otevřeme si k nim pivko nebo Colu.


Co ty na to?