1.
Brambory uvaříme doměkka a rozmixujeme. Poté smícháme s moukou a se solí.
2.
Droždí rozmícháme ve vodě a spolu s olejem postupně zapracujeme do mouky. Těsto je potřeba dobře vypracovat, takže je lepší si ho přendat na vál a přibližně deset minut hníst (bicáky zaručeny). Ve finále by mělo být hezky hladké a pružné. Hotové těsto uložíme zpět do mísy, překryjeme utěrkou a necháme kynout cca hodinu, či dokud nezdvojnásobí svou velikost.
3.
Vykynuté těsto lehce protáhneme do válce, aby se nám lépe rozdělovalo na čtyři stejně velké díly. Jednotlivé bagetky pak vytvarujeme takto.
4.
Bagetky položíme na plech vyložený pečicím papírem, znovu překryjeme utěrkou a necháme ještě další hodinku kynout.
5.
Troubu předehřejeme na 230 stupňů. Bagetky poprášíme moukou, uděláme několik příčných zářezů a dáme péct (do spodního patra trouby vložíme menší pekáček s několika kostkami ledu, aby vznikla pára). Pečeme přibližně půl hoďky. Nejlépe chutnají jen tak, anebo s veganským máslem a salámem.
Inspirováno Kitchenette.
Komentáře
Brambory vaříme ve slupce nebo oloupané, prosím?
Klidně oloupané. :-) L.
Super :)