Klasický toustový chléb

Překvapivě snadný a lahodný.
Suché ingredience: 
250g hladké mouky
20g cukru
5g soli
3g sušeného droždí

Mokré ingredience:
160g rostlinného mléka
25g rozpuštěného vegan margarínu
náhrada za ½ vejce (Orgran No Egg)

Na pomašlování:
¼ hrnku rostlinného mléka
½ lžičky kukuřičného sirupu
½ lžičky oleje
špetka jedlé sody

1.

Do směsi suchých ingrediencí postupně přimícháváme ty mokré tak, aby nám pro začátek vzniklo lepivé těsto. To na pomoučeném vále hněteme a překládáme tak dlouho, dokud není hladké. Mísu vymažeme trochou oleje, těsto do ní vložíme, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme nejméně na hodinu kynout (dokud nezdvojnásobí svou velikost).

 

2.

Těsto znovu prohněteme a vytvarujeme z něj válec (majstři to zkusí takhle). Ten vložíme do olejem vymazané formy, přikryjeme utěrkou a dáme znovu na hodinku kynout.

 

3.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů, chléb pomašlujeme připravenou směsí a dáme cca na 45 minut péct. Poté ihned vyklopíme a dáme vychladnout na mřížku.

 

Inspirovánou Cuketkou.


Co ty na to?