1.
Droždí rozmícháme ve vlažném mléce, poprášíme moukou a necháme vzejít kvásek. Spolu s rozpuštěným margarínem ho následně zapracujeme do směsi mouky, cukru a soli. Cílem je bezvadně hladké těsto, a tak se při hnětení nebojíme přidat mouku dle potřeby.
2.
Hotové těsto hodíme do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout. Mezitím si třeba připravíme švestky a drobenku (= směs mouky a cukru rukama rozhňácáme ve studeném margarínu a uložíme do lednice).
3.
Čtvercovou formu o velikosti cca 24×24 cm vyložíme pečicím papírem. Opatrně do ní přeneseme rozválené těsto, přidáme švestky řezem hore, poprášíme skořicí a necháme ještě 10 minut kynout.
4.
Koláč posypeme drobenkou a šoupneme do trouby předehřáté na příjemných 180 °C. K dokonalosti by mu mělo stačit asi 40 minut.
Komentáře
Wow, moc se povedl, dala jsem na vrch ještě vrstvu tvarohu, až na to švestky a můžu říct, že jsme se po něm mohli utlouci!
Výborný koláč mňam! ja som ešte pridala pomletý mak uvarený v rastlinnom mlieku ktorým som potrela cesto a až tak som ukladala slivky.
díky za recept, margarín se u nás doma nikdy nevyskytuje, udělala jsem s kokosovým olejem. Výbornžé, díky!
Mockrát ďakujem za recept na kysnuté cesto, ktoré mi konečne vyšlo! :) Super práca + odpadávam z grafických výstupov receptov, toto je najkrajšie spracovaný foodblog, aký som kedy videla! :O :)
Ahoj :)
Recept vypadá úžasně :3 Moc ráda bych si ho udělala, ale věčně řesím margarín. Nedaří se mi sehnat nějaký, který neobsahuje palmový tuk! Mohla bys mi prosím doporučit nějaký?
Mockrát děkujuuu
Ahoj, zkus třeba Ramu bez palmáče. :-)
No jo, ta prave uz nejak neni k dostani :( „Jednoduše rostlinou Ramu“ začali delat zase v palmacem :(