Nejlepší burger housky

Měkoučké a voňavé.
Na 8 kusů:
370g hladké mouky
30g najemno nastrouhané mrkve
230ml vody
7g čerstvého droždí
15g olivového oleje
15g slunečnicového oleje
10g cukru krystal
7g soli

Na pomašlování:
30ml horké vody
4g sody
sezam

1.

Droždí rozmícháme ve vodě, přidáme mrkev s moukou a jemně promícháme. Mísu přikryjeme a necháme půl hodinky odpočinout.

 

2.

Vmícháme cukr se solí a začneme těsto zpracovávat. Olej přidáme až jako poslední (ten je potřeba zapracovat opravdu dobře, jinak budeme mít v míse jednu velkou mastnou hroudu čehosi). Jakmile máme hezky kompaktní těsto, v zafóliované míse šoupneme do lednice alespoň na 5 hodin.

 

3.

Vykynuté těsto rozdělíme na 8 stejných dílů, ze kterých vytvarujeme jednotlivé bulky. Ty vyskládáme na plech s pečicím papírem, orosíme a dáme na jednu až dvě hodiny kynout do vypnuté trouby (měly by zdvojnásobit svojí velikost).

 

4.

Pomašlujeme připravenou směsí vody a sody a posypeme sezamem. Troubu předehřejeme na 230 stupňů a společně s plechem dáme do spodního patra navíc pekáček s pár kostkami ledu, aby vznikla pára. Pečeme přibližně 15 minut, dokud nejsou housky krásně zlaté a neprovoní byt. Jak s nimi naložit dál se dozvíte tady.

 

Inspirováno Maškrtnicou.


Komentáře

  • Kačka

    Ahoj, proč potíráš sodou? Jaký to má přesně efekt? :)

    • A co teda jíš?

      Zdravím, díky sodě hezky tmavnou :-)

  • Tereza

    Dnes jdem na ně, budeme je plnit burgery od Lindy McCartney, snad nám bdue chutnat. Díky za recept :-)

    • A co teda jíš?

      Super :-)

  • Carol

    Dobrý den, myslíte, že by šly udělat bulky bez mrkve? Recept vypadá skvěle, děkuji za odpověď :-)

    • A co teda jíš?

      Mrkev dodá barvu a trochu osladí, ale neměl by být problém :-)

Co ty na to?