1.
Rýži několikrát propláchneme. Jakmile je voda průzračná, můžeme se vrhnout na vaření. Pokud nevlastníme rýžovar, postačí nám i obyčejný hrnec s pokličkou (použijeme však o něco méně vody). Rýži zalijeme studenou vodou, necháme 5 minut odstát a přivedeme k varu. Poté ihned stáhneme plamen na minimum a necháme dusit.
2.
Mezitím si připravíme dochucovací lektvar, tedy smícháme ocet s cukrem a solí.
3.
Jakmile se většina vody vypaří, hrnec stáhneme z plotny a dáme stranou. Po 10ti minutách sundáme pokličku, rýži prolijeme cukrovým octem a opatrně promícháme speciální špachtlí nebo vařečkou. Takto připravenou rýži rozprostřeme na prkénko nebo plech a necháme vychladnout.
4.
Tofu osušíme papírovou utěrkou a rozkrájíme na přibližně půl centimetru silné plátky. Kurkumu s černou solí (právě ta dodává vajíčkovou příchuť) rozmícháme v oleji, ve kterém následně omatláme připravené tofu. Smažíme na rozpálené teflonové pánvi dozlatova. Necháme vychladnout.
5.
Avokádo nakrájíme na proužky a mrkev s okurkou nanudličkujeme.
6.
Řasu Nori položíme lesklou stranou dolů na kus potravinářské folie. Doprostřed nahňácáme vrstvu rýže a pokračujeme ostatními ingrediencemi, tedy polníčkem, avokádem, mrkví, tofu-vejcem, nakládaným zázvorem a okurkou. Navrch rozprostřeme další vrstvu rýže a sandwich zabalíme jako psaníčko (tzn. rohy pěkně doprostřed). Nakonec zajistíme pomocí potravinářské folie a necháme chvilku odležet, aby mohla řasa změknout. Před servírováním folii odstraníme a hotový sandwich rozřízneme na poloviny či čtvrtiny.
Komentáře
tak tohle vypada fajn, jsem ted ujeta na asijske veci, takze vyzkousim :-)
Musíš! :-)