Pečená mrkev s brusinkami a pohankou

Symfonie chutí.
Na mrkev:
5 menších mrkví
hrst čerstvých brusinek
1 lžíce rýžového octa
1 lžíce rýžového sirupu
olivový olej
pepř a chilli

Na pohanku:
½ hrnku pohanky
1 stroužek česneku
směs koření (kmín, fenykl, majoránka)
sůl

Navíc:
hrst baby špenátu
1 lžíce tamari
1 až nekonečno lžic srirachi
hrst slunečnicových semínek

1.

Mrkev omyjeme a silnější kusy podélně rozřízneme. Naskládáme do pečicím papírem vyloženého pekáčku, posypeme brusinkami a omatláme směsí oleje, octa, sirupu a koření. Přikryjeme alobalem a takto pečeme cca 20 minut. Poté alobal sundáme a necháme dalších 20 minut dopéct. Mrkev by měla být ve finále pěkně zlatá a měkká, nikoli rozblemcaná.

 

2.

Pohanku propláchneme a zalijeme 1 hrnkem vody. Přidáme rozkrojený stroužek česneku, okořeníme a přivedeme k varu. Jakmile to v hrnci začne bublat, stáhneme oheň na minimum a necháme být, dokud všechna tekutina nezmizí.

 

3.

Slunečnicová semínka si na sucho opražíme se špetkou soli a dáme stranou. Na pánvičku pak hodíme pohanku (ze které jsme nezapomněli vylovit česnek), do které vmícháme špenát a dochutíme tamari / srirachou / čím je libo. Necháme prohřát, naservírujeme na pečenou mrkev a posypeme slunečnicovými semínky. Ve výsledku oříšková chuť pohanky skvěle doplní sladkou mrkev a zneutralizuje trpkost brusinek.


Komentáře

  • Míša V.

    Páni,takováhle kombinace by mě FAKT nenapadla,snad někdy vyzkouším :D !
    runeatandtravel.blogspot.com

    • A co teda jíš?

      A byla to ňamka :-)

Co ty na to?