1.
Lněné semínko rozmícháme ve vodě a necháme odstát. Mezitím nakrájíme datle na co nejtitěrnější kousky. S velkou pravděpodobností se z nich stane jedna velká lepkavá hrouda, nicméně zachováme klid, všechno dobře dopadne.
2.
Ovesné vločky, jáhly, kypřicí prášek, skořici a sůl promícháme v míse. Následně přidáme hotové lněné vajíčko a datle (jakmile se obalí v suché směsi, přestanou lepit a jednotlivé kousíčky se budou dát hezky rozdělit).
3.
Směs zalijeme rostlinným mlékem a promícháme. Ovoce přidáme až úplně nakonec, aby se příliš nerozňahňalo.
4.
Připravenou kaši napěchujeme do pečicím papírem vyložené zapékací misky (mám 18x13x6 cm) a šoupneme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme nejprve 10 minut, poté vršek posypeme extra dávkou ovoce a mandličkami. Vrátíme zpět a necháme dalších 10 minut dopékat.
5.
Hotovou ovesnou můžeme zhltnout ještě teplou, anebo si ji nechat na další den. Stačí rozkrájet na libovolný počet porcí, přelít trochou rostlinného mléka a voilà!