Pečená ovesná

Ready to go.
Na 4 porce:
1 lžíce mletých lněných semínek
3 lžíce vody
180 g jemných ovesných vloček
20 g pufovaných jáhel
1 lžička kypřicího prášku
½ lžičky skořice
špetka soli
100 g sušených datlí
200 ml rostlinného mléka
100 g lesního ovoce + na ozdobu
plátky mandlí na ozdobu

1.

Lněné semínko rozmícháme ve vodě a necháme odstát. Mezitím nakrájíme datle na co nejtitěrnější kousky. S velkou pravděpodobností se z nich stane jedna velká lepkavá hrouda, nicméně zachováme klid, všechno dobře dopadne.

 

2.

Ovesné vločky, jáhly, kypřicí prášek, skořici a sůl promícháme v míse. Následně přidáme hotové lněné vajíčko a datle (jakmile se obalí v suché směsi, přestanou lepit a jednotlivé kousíčky se budou dát hezky rozdělit).

 

3.

Směs zalijeme rostlinným mlékem a promícháme. Ovoce přidáme až úplně nakonec, aby se příliš nerozňahňalo.

 

4.

Připravenou kaši napěchujeme do pečicím papírem vyložené zapékací misky (mám 18x13x6 cm) a šoupneme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme nejprve 10 minut, poté vršek posypeme extra dávkou ovoce a mandličkami. Vrátíme zpět a necháme dalších 10 minut dopékat.

 

5.

Hotovou ovesnou můžeme zhltnout ještě teplou, anebo si ji nechat na další den. Stačí rozkrájet na libovolný počet porcí, přelít trochou rostlinného mléka a voilà!


Co ty na to?