Penne s rajčaty a cizrnovými kuličkami

Bezlepkové a strašně hodně moc dobré.
Na 2-3 porce:
300g bezlepkových těstovin
5 šalotek
2 stroužky česneku
400g plechovka krájených rajčat
hrst černých oliv
hrst čerstvé bazalky
1 lžíce balsamica

Na kuličky:
3 šalotky
3 stroužky česneku
400g plechovka cizrny
1 lněné vajíčko
1 lžíce worcesterové omáčky
½ lžičky sušené bazalky
½ lžičky sušeného oregana
trocha čerstvé petrželky
špetka chilli
cca ½ hrnku strouhanky

1.

Nejprve si připravíme kuličky. Šalotku s česnekem nakrájíme co nejvíce nadrobno a osmahneme na oleji. Přidáme rozmixovanou cizrnu (neměla by být úplně na kaši, můžou v ní zůstat větší kousky) a lněné vajíčko (= 1 lžíce drceného lněného semínka + 2,5 lžíce studené vody). Dochutíme worcesterovou omáčkou, bylinkami, solí, pepřem a chilli.

 

2.

Jakmile směs trochu vychladne, přendáme ji do mísy, abychom do ní mohli zapracovat strouhanku. Množství volíme tak, aby se těstíčko dalo pěkně tvarovat. Hotové kuličky pak obalíme znovu ve strouhance, zprudka opečeme na oleji a vyskládáme na pečicím papírem vyložený plech. Pečeme na 200 stupňů asi 15-20 minut dozlatova a dokřupava.

 

3.

Těstoviny dáme vařit dle návodu.

 

4.

Šalotky a česnek nakrájíme nahrubo a necháme zesklovatět na oleji. Přidáme krájená rajčata, olivy a bazalku. Jakmile vše trochu zhoustne a začne krásně vonět, dochutíme balsamicem, solí a pepřem. Hotovou směs potom stačí navrstvit na těstoviny společně s křupavými kuličkami a čerstvou bazalkou.


Komentáře

  • Viky

    Nejsou ve worchestrovce ančovičky? Kde seženeš vegan?

    • A co teda jíš?

      Pokud vím, tak ta obyčejná od Vitany by měla být v pohodě? Ale pokud o tom víš něco víc, dej vědět :-) Koneckonců taky není problém udělat domácí.

Co ty na to?