Rybízový koláč

Nemáte po ruce čerstvé ovoce? Neva.
Na korpus:
1 hrnek hladké mouky
¼ hrnku kokosového oleje v pevném stavu
½ lžíce cukru
½ lžičky soli
cca ½ hrnku studené vody

Na náplň:
250ml sójové smetany
250ml mandlového mléka
1 vanilkový cukr (+ podle chuti)
1 vanilkový puding v prášku
1 kelímek vanilkového pudingu Alpro
1 lžíce vegan margarínu
2-3 lžíce zavařeniny (rybíz, jahoda, malina, borůvka)
čerstvá máta

1.

Do směsi mouky, cukru a soli nasypeme kokosový olej a hňácáme, dokud nás to nepřestane bavit (v těstě by měly vzniknout větší hrudky). Poté postupně přiléváme vodu. Cílem je dokonale hladké těsto, které necháme alespoň hodinku odpočinout v lednici.

 

2.

Těsto vyválíme na cca 3mm silnou placku, kterou vyložíme dobře vymazanou formu na koláč. Pokud se korpus náhodou protrhne, budeme se snažit moc nebrečet a díru zalepit, jde to snadno. Propícháme vidličkou a pečeme na 180 stupňů asi 15 minut.

 

3.

Vanilkový pudink uvaříme v oslazeném mléce se smetanou a zašleháme do něj margarín s pudinkem Alpro. Asi třetinu krému si potom odlijeme do misky a dochutíme zavařeninou (já dala černý rybíz).

 

4.

Hotovou náplň nalijeme na předpečený korpus (nejprve vanilkovou a potom rybízovou) a šoupneme ještě na 10 minut do trouby. Poté necháme úplně vychladnout a uložíme na několik hodin do lednice. Ve finále můžeme načančat čerstvou mátou.


Co ty na to?