Sacher

K narozeninám.
Suché ingredience:
200 g hladké mouky
50 g krupicového cukru
30 g holandského kakaa
1 lžička jedlé sody
1 lžička kypřicího prášku
špetka skořice
špetka soli

Mokré ingredience:
220 g rostlinného mléka
50 g řepkového oleje
70 g agávového sirupu
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička jablečného octa

Navíc:
margarín a hrubá mouka na vymazání formy
100 g meruňkového džemu
100 g hořké čokolády
20 g kokosového oleje
cukrové posypky na ozdobu

1.

Do směsi suchých ingrediencí postupně vmícháme směs těch mokrých tak, aby nám vzniklo krásně hladké těsto. To nalijeme do dortové formy o průměru cca 20 cm, kterou jsme předem vymazali tukem a vysypali hrubou moukou. Korpus následně šoupneme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme přibližně 40 minut. Jakmile na špejli zabodnuté do středu těsta nic neulpí, máme hotovo.

 

2.

Upečený korpus necháme 10 minut odpočinout ve formě a poté ho opatrně vyklopíme na prkénko. Jakmile zcela vychladne, podélně ho rozřízneme a mázneme pořádnou vrstvou džemu.

 

3.

Čokoládu rozpustíme spolu s kokosovým olejem ve vodní lázni a dáme asi tak na 30 minut stranou, aby trochu ztuhla (příliš řídká poleva by se na dortu neudržela).

 

4.

Polevou pak korpus omatláme ze všech stran a dozdobíme posypkami. Hotový dort nakonec schováme do lednice a před slavnostním předáním ho necháme alespoň 12 hodin odležet.


Co ty na to?