1.
Čtvercovou formu o velikosti cca 24×24 cm vymažeme margarínem, vysypeme hrubou moukou a dáme stranou.
2.
Kokosový olej a cukr rozmícháme v horké vodě spolu s jablečným octem. Vzniklý lektvar následně zapracujeme do směsi suchých ingrediencí. Výsledkem by mělo být hladké tekuté těsto, které přelijeme do formy a šoupneme do trouby vyhřáté na 180 °C. Zhruba po 20 minutách do středu zabodneme špejli a pokud se na ní nenalepí nějaká nepřiměřená hrouda čehosi, dort vyndáme a necháme asi tak 15 minut odpočívat ve formě.
3.
Mezitím si připravíme polevu. Vodu přelijeme do rendlíku a promícháme s margarínem, cukrem, kakaem a kávou. Jakmile se směs začne vařit, hrnec odstavíme, hodíme do něj nadrobno nakrájenou čokoládu, minutu počkáme a naposled promícháme.
4.
Dort opatrně vyklopíme, omatláme připravenou polevou a necháme zcela vychladnout. Před servírováním nakonec posypeme nasekanými pistáciemi a jedlým kvítím.
Inspirováno Nigellou.
Komentáře
Tento recept mne láká k vyzkoušení, jen bych se chtěla zeptat, jestli můžu místo kokosového oleje a vegan margarínu (který nepoužívám), dát máslo? Děkuji za odpověď.
Dort je opravdu cokoladovy a super k tomu. Pekla jsem ho uz nekolikrat a vzdycky mel uspech! Rychly a jednoduchy. Jednou jsem ho delala ve spechu a nedodrzela uplne postup po dopeceni, tak testo nebylo moc nadychane, je tedy opravdu treba drzet se receptu :-). Urcite jsem jej nepekla naposled, mnam :-). Pecu podle tebe casto a vetsinou se vse podari na poprve :-).