Sushi burger

Kawaii!
Na 4 kusy:
200g kulatozrnné rýže
400ml vody
25ml rýžového octa
1 lžička krupicového cukru
½ lžičky soli
4 ředkvičky
½ salátové okurky
½ balení marinovaného tofu
nakládaný zázvor dle chuti
wasabi, černý sezam a řasa Nori na ozdobu
sójová omáčka a pepř na dochucení

1.

Rýži několikrát propláchneme. Jakmile je voda průzračná, můžeme se vrhnout na vaření. Pokud nevlastníme rýžovar, postačí nám i obyčejný hrnec s pokličkou (použijeme však o něco méně vody). Rýži zalijeme studenou vodou, necháme 5 minut odstát a přivedeme k varu. Poté ihned stáhneme plamen na minimum a necháme dusit.

 

2.

Mezitím si připravíme dochucovací lektvar, tedy smícháme ocet s cukrem a solí.

 

3.

Jakmile se většina vody vypaří, hrnec stáhneme z plotny a dáme stranou. Po 10ti minutách sundáme pokličku, rýži prolijeme cukrovým octem a opatrně promícháme speciální špachtlí nebo vařečkou. Takto připravenou rýži rozprostřeme na prkénko nebo plech a necháme vychladnout.

 

4.

Čtyři mističky o průměru cca 8 centimetrů vyložíme potravinářskou folií, pečlivě do nich nahňácáme hotovou rýži a šoupneme na 2 hodiny (ideálně však přes noc) do lednice.

 

5.

Tofu nakrájíme na co nejtenčí plátky a zprudka osmahneme na oleji. Ke konci přilijeme lžíci sójové omáčky, promícháme a necháme vychladnout.

 

6.

Okurku nastrouháme na jemném struhadle, osolíme a necháme být. Po 5ti minutách z ní vymačkáme přebytečnou vodu a opepříme. Ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka.

 

7.

Rýžové bulky opatrně vyklopíme z mističek a dvě z nich poklademe ředkvičkami, okurkou, plátky tofu a nakládaným zázvorem. Přiklopíme zbývajícími bulkami, dozdobíme wasabi, sezamem a nastříhanou řasou Nori. Nakonec slupneme jak malinu!


Komentáře

  • Lucie

    To je tak originální, wow!

  • Dalila

    Tak to je teda hustý.

    • A co teda jíš?

      :-))

Co ty na to?