1.
Rýži několikrát propláchneme. Jakmile je voda průzračná, můžeme se vrhnout na vaření. Pokud nevlastníme rýžovar, postačí nám i obyčejný hrnec s pokličkou (použijeme však o něco méně vody). Rýži zalijeme studenou vodou, necháme 5 minut odstát a přivedeme k varu. Poté ihned stáhneme plamen na minimum a necháme dusit.
2.
Mezitím si připravíme dochucovací lektvar, tedy smícháme ocet s cukrem a solí.
3.
Jakmile se většina vody vypaří, hrnec stáhneme z plotny a dáme stranou. Po 10ti minutách sundáme pokličku, rýži prolijeme cukrovým octem a opatrně promícháme speciální špachtlí nebo vařečkou. Takto připravenou rýži rozprostřeme na prkénko nebo plech a necháme vychladnout.
4.
Čtyři mističky o průměru cca 8 centimetrů vyložíme potravinářskou folií, pečlivě do nich nahňácáme hotovou rýži a šoupneme na 2 hodiny (ideálně však přes noc) do lednice.
5.
Tofu nakrájíme na co nejtenčí plátky a zprudka osmahneme na oleji. Ke konci přilijeme lžíci sójové omáčky, promícháme a necháme vychladnout.
6.
Okurku nastrouháme na jemném struhadle, osolíme a necháme být. Po 5ti minutách z ní vymačkáme přebytečnou vodu a opepříme. Ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka.
7.
Rýžové bulky opatrně vyklopíme z mističek a dvě z nich poklademe ředkvičkami, okurkou, plátky tofu a nakládaným zázvorem. Přiklopíme zbývajícími bulkami, dozdobíme wasabi, sezamem a nastříhanou řasou Nori. Nakonec slupneme jak malinu!
Komentáře
To je tak originální, wow!
Tak to je teda hustý.
:-))