1.
Rýži několikrát propláchneme. Jakmile je voda průzračná, můžeme se vrhnout na vaření. Pokud nevlastníme rýžovar, postačí nám i obyčejný hrnec s pokličkou (použijeme však o něco méně vody). Rýži zalijeme studenou vodou, necháme 5 minut odstát a přivedeme k varu. Poté ihned stáhneme plamen na minimum a necháme dusit.
2.
Mezitím si připravíme dochucovací lektvar, tedy smícháme ocet s cukrem a solí.
3.
Jakmile se většina vody z rýže vypaří, hrnec stáhneme z plotny a dáme stranou. Po 10ti minutách sundáme pokličku, rýži prolijeme cukrovým octem a opatrně promícháme speciální špachtlí nebo vařečkou. Takto připravenou směs rozprostřeme na prkénko nebo plech a necháme vychladnout.
4.
Z potravinářské folie vystřihneme 6 stejně velkých čtverců s dírou uprostřed, kterými vyložíme jednotlivé formičky na donuty. Ty následně naplníme rýží a nezapomeneme pořádně uňahňat, aby držely pěkně vcelku. Šoupneme alespoň na 30 minut do lednice.
5.
Okurku nakrájíme na kolečka, mrkev na nudličky a avokádo na tenké plátky. Následně v sobě probudíme duši šestiletého dítěte a z řasy Nori si vyrobíme vystřihovánky. Hotovými výtvory nakonec dozdobíme rýžové donutky, které opatrně vyklopíme z formiček. Nezapomeneme na nakládaný zázvor a sezam. Baštíme se sojovkou, případně srirachou v dosahu!