1.
Nejprve si připravíme zeleninu. Okurku a ředkev nakrájíme na velmi tenká kolečka. Citronovou trávu oloupeme a měkkou část nakrájíme najemno. Stejně tak nasekáme čerstvý koriandr. Vše smícháme a dochutíme octem, cukrem, solí a pepřem. V uzavřené nádobě necháme (klidně přes noc) uležet v lednici.
2.
Bochánky připravíme tak, že vodu smícháme s droždím a cukrem a necháme chvilku být. Poté postupně zapracujeme do směsi mouky a soli. Cílem je hladké nelepivé těsto, takže hnětení trochu trvá. Jakmile je hotovo, můžeme nechat kynout v zakryté míse někde v teple (tak hodinku až dvě, dokud těsto nezdvojnásobí svojí velikost).
3.
Po nakynutí z těsta vytvoříme hada a rozdělíme na 8 stejných částí, ze kterých vyválíme kuličky. Ty zakryjeme fólií a necháme tak půl hodinky odpočinout. Poté je nejdřív rukama roztáhneme do oválného tvaru a rozválíme tak, aby nám vznikly oválné placičky (+/- 1cm silné). Ty položíme na čtvercový kus pečicího papíru a přeložíme jako knížku, přičemž dovnitř buď dáme ještě jeden čtvereček papíru, anebo vnitřek lehce přejedeme olejem.
4.
Bochánky musí ještě hodinu kynout, takže je můžeme umístit buď do hlubší nádoby a zakrýt potravinářskou folií, nebo dát na plech a schovat do trouby, aby neokoraly.
5.
Ve finále se pak připravíme na pořádnou pařbu. Tzn. vytáhneme hrnec a pařák (pokud nevlastníme bambusovou vychytávku). Vody v hrnci by mělo být jen pár centimetrů a hlavně by se neměla nijak brutálně vařit, stačí malinko. Bochánky se jinak nafukují a jakmile jednou splasknou, vypadají hnusně (vyzkoušeno za vás – chuť naštěstí zůstává). Takže je v průběhu těch 10ti minut, které by měly v pařáku strávit, průběžně kontrolujeme. Jinak celý videopostup se nachází přímo tady.
6.
Tempeh promícháme s olejem a tamari a opečeme na pánvi. Arašídy podrtíme v hmoždíři a jarní cibulku nakrájíme na nudličky. Bochánky pak už jen stačí naplnit okurkou, ředkví, tempehem, posypat arašídy, dozdobit jarní cibulkou a sníst!