Svěží bao s tempehem

Nejez maso. (čínské přísloví)
Na 8 bochánků:
300g hladké mouky
150ml vody
1 lžička sušeného droždí
2 ½ lžičky cukru
1 lžička soli

Na náplň:
1 salátová okurka
1 menší kulatá bílá ředkev
3 stonky citrónové trávy
hrst čerstvého koriandru
3 lžíce rýžového octa
1 lžíce cukru
sůl a pepř
200g uzeného tempehu
1 lžíce oleje
1 lžíce tamari
hrst nesolených arašídů
1 jarní cibulka

1.

Nejprve si připravíme zeleninu. Okurku a ředkev nakrájíme na velmi tenká kolečka. Citronovou trávu oloupeme a měkkou část nakrájíme najemno. Stejně tak nasekáme čerstvý koriandr. Vše smícháme a dochutíme octem, cukrem, solí a pepřem. V uzavřené nádobě necháme (klidně přes noc) uležet v lednici.

 

2.

Bochánky připravíme tak, že vodu smícháme s droždím a cukrem a necháme chvilku být. Poté postupně zapracujeme do směsi mouky a soli. Cílem je hladké nelepivé těsto, takže hnětení trochu trvá. Jakmile je hotovo, můžeme nechat kynout v zakryté míse někde v teple (tak hodinku až dvě, dokud těsto nezdvojnásobí svojí velikost).

 

3.

Po nakynutí z těsta vytvoříme hada a rozdělíme na 8 stejných částí, ze kterých vyválíme kuličky. Ty zakryjeme fólií a necháme tak půl hodinky odpočinout. Poté je nejdřív rukama roztáhneme do oválného tvaru a rozválíme tak, aby nám vznikly oválné placičky (+/- 1cm silné). Ty položíme na čtvercový kus pečicího papíru a přeložíme jako knížku, přičemž dovnitř buď dáme ještě jeden čtvereček papíru, anebo vnitřek lehce přejedeme olejem.

 

4.

Bochánky musí ještě hodinu kynout, takže je můžeme umístit buď do hlubší nádoby a zakrýt potravinářskou folií, nebo dát na plech a schovat do trouby, aby neokoraly.

 

5.

Ve finále se pak připravíme na pořádnou pařbu. Tzn. vytáhneme hrnec a pařák (pokud nevlastníme bambusovou vychytávku). Vody v hrnci by mělo být jen pár centimetrů a hlavně by se neměla nijak brutálně vařit, stačí malinko. Bochánky se jinak nafukují a jakmile jednou splasknou, vypadají hnusně (vyzkoušeno za vás – chuť naštěstí zůstává). Takže je v průběhu těch 10ti minut, které by měly v pařáku strávit, průběžně kontrolujeme. Jinak celý videopostup se nachází přímo tady.

 

6.

Tempeh promícháme s olejem a tamari a opečeme na pánvi. Arašídy podrtíme v hmoždíři a jarní cibulku nakrájíme na nudličky. Bochánky pak už jen stačí naplnit okurkou, ředkví, tempehem, posypat arašídy, dozdobit jarní cibulkou a sníst!


Co ty na to?