Vdolky s polevou z červených pomerančů

Uspořádala jsem čaj o páté. Jenom pro sebe.
Na vdolky:
1 hrnek hladké mouky
½ lžíce prášku do pečiva
1/3 lžičky sody bikarbony
špetka soli
2 lžíce rostlinného margarínu
½ hrnku rostlinného mléka
1 lžíce citronové šťávy

Na polevu:
šťáva z půlky červeného pomeranče
moučkový cukr

Na kandované pomeranče:
1/3 hrnku krupicového cukru
1/3 hrnku vody
1 menší červený pomeranč

1.

Nejprve je potřeba připravit kandované ovoce. Pomeranče pořádně vydrhneme a nakrájíme na tenká kolečka. Ve větším hrnci zahřejeme vodu s cukrem, aby se v ní dokonale rozpustil, a na dno vyskládáme jednotlivé plátky pomeranče. Poté necháme nejméně půl hodiny dusit pod pokličkou na tu nejmenší teplotu. V polovině času ovoce obrátíme. Před servírováním vyndáme a necháme okapat.

 

2.

Do směsi mouky, prášku do pečiva, sody a soli zapracujeme studený margarín tak, aby nám vznikla hmota podobná hrubému písku (nejlépe to jde samozřejmě rukama). Rostlinné mléko smícháme s citronovou šťávou a s jeho pomocí postupně vytvoříme krásně hladké těsto. Na jemně pomoučeném vále ho ještě několikrát přeložíme a vyválíme na přibližně 2 centimetry silnou placku, ze které vykrájíme jednotlivé vdolky. Ty pomažeme rozpuštěným margarínem a vyskládáme na pečicím papírem vyložený plech. Pečeme v dobře předehřáté troubě na 200 stupňů asi 10-15 minut.

 

3.

Na polevu stačí postupně přimíchávat moučkový cukr do pomerančové šťávy tak dlouho, dokud nedosáhneme požadované konzistence. Může být méně sladká a řídká, aby se do ní daly vdolečky namáčet, anebo hustější a tím pádem i sladší.

 

4.

Samotné vdolky sladké nejsou, a tak se dají konzumovat i naslano, třeba s nějakou dobrou veganskou pomazánkou nebo sýrem.

 

Inspirováno Minimalist Bakerem.


Co ty na to?