Won Ton

Asijská knedlíčková polévka.
Na knedlíčky:
125g hladké pšeničné mouky
100g hladké rýžové mouky
165ml horké vody
špetka soli
1 balení marinovaného tofu
2 jarní cibulky
1 stroužek česneku
hrst čerstvého koriandru
směs koření (římský kmín, anýz, kurkuma, chilli)
2 lžíce tamari
sriracha a rýžový ocet podle chuti


1.

Nejprve si připravíme knedlíčky (postup je v podstatě stejný jako u jiaozi). Do směsi pšeničné a rýžové mouky se solí postupně vmícháme horkou vodu a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme půl hodiny odpočinout na vále.

 

2.

Tofu rozňucháme vidličkou, cibulku s česnekem a koriandrem nasekáme nadrobno. Vše následně opečeme na rozpáleném oleji a nakonec dochutíme tamari, octem a srirachou.

 

3.

Připravené těsto rozválíme na 3mm silný plát, ze kterého postupně vykrajujeme kolečka o průměru cca 7cm. Doprostřed položíme kopeček náplně a dolní okraj těsta přehneme tak, aby nám vznikl půlměsíc. Rohy pak znovu přehneme (vždy na opačnou stranu) a jemně přimáčkneme.

 

4.

Knedlíčky vaříme v osolené vodě tak dlouho, dokud nevyplavou na hladinu.

 

5.

Na polévku:
1l zeleninového vývaru
2 jarní cibulky
hrst čerstvého koriandru
2 lžíce tamari
1 lžíce rýžového octa
1 lžíce anýzu
1 lžíce římského kmínu
½ lžičky mleté skořice
2cm kousek zázvoru
limetková šťáva podle chuti

 

Vě větším hrnci necháme rozpálit olej, na který hodíme nadrobno nakrájenou cibulku s koriandrem, zázvorem a kořením. Jakmile směs začne hodně moc vonět, zalijeme ji vývarem, stáhneme teplotu na minimum a necháme půl hodiny probublávat. Nakonec dochutíme limetkovou šťávou.

 

6.

Knedlíčky rozdělíme do mističek, zalijeme polévkou a dozdobíme čerstvou cibulkou s koriandrem.


Co ty na to?