Zeleninový vývar se svítkem

Na dlouhé zimní večery.
Na polévku:
1l vody
3 mrkve
1 petržel
kousek celeru
5cm kousek pórku
1 cibule
2 stroužky česneku
hrst čerstvého libečku
sůl a pepř
slunečnicový olej
1 lžička vinného octa

Na svítek:
50g polohrubé mouky
110ml mandlového mléka
hrst nasekané petrželky
špetka soli
1 lžička vegan margarínu

1.

Očištěnou mrkev, petržel a celer pokrájíme na menší kusy. Neoloupanou cibuli rokrojíme a řezem dolů položíme do hrnce s trochou rozpáleného oleje (čím černější zespoda bude, tím tmavší barvu bude vývar mít). Rovněž neoloupaný česnek rozmáčkneme nožem.

 

2.

Po chvilce veškerou zeleninu přihodíme do hrnce a krátce orestujeme, aby chytla barvu. Zalijeme horkou vodou a jakmile se začne vařit, stáhneme plamen a necháme vývar jen lehce probublávat. Libeček přidáme až v půlce vaření, aby se moc nerozčvachtal.

 

3.

Mezitím si připravíme svítek. Mouku, sůl, petrželku a mléko smícháme tak, aby nám vzniklo hladké palačinkové těsto. To pak opečeme na pánvičce s trochou margarínu dozlatova, z obou stran. Placku rychle smotáme a necháme vychladnout.

 

4.

Uvařenou zeleninu scedíme, pokrájíme na malé kousky a vrátíme do polévky (týká se jen té kořenové). Vývar ve finále dochutíme solí, pepřem, případně kapičkou octa.

 

5.

Svítek nakrájíme na kolečka a před podáváním ještě jednou lehce opražíme na pánvi, aby hezky křupal.


Co ty na to?