Pečený lilek s rajčaty

Letní supernouzovka.
Na 2 porce:
1 lilek
2 lžíce bazalkového pesta
2 velká rajčata
1 šalotka
1 stroužek česneku
1 lžíce balsamikového octa
1 lžička sušeného oregana
1 lžička sušeného tymiánu
sůl a pepř
hrst dýňových semínek

1.

Lilek nakrájíme na 1 centimetr silná kolečka a z obou stran ho posolíme, aby se vypotil. Přebytečnou vodu odsajeme papírovou utěrkou, z vrchní strany vytvoříme pomocí nože mřížku a potřeme ho pestem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů nejprve 10 minut.

 

2.

Mezitím si připravíme zbytek ingrediencí. Rajčata zbavíme vodnatých středů a nakrájíme nadrobno, stejně tak šalotku a česnek. Směs dochutíme balsamicem, oreganem, tymiánem a pepřem.

 

3.

Jakmile je lilek předpečený, vyndáme ho z trouby a navršíme na něj rajčatovou směs. Posypeme dýňovými semínky, která budou ve finále nádherně vonět a křupat, a vrátíme ho na dalších pět minut do trouby. Baštíme jako předkrm, přílohu, nebo klidně jako hlavní jídlo.


Komentáře

  • Neplecha na plechu

    Dnes jsme se také vrhli na lilek, je to skvělá pochoutka a tvoje variace vypadá opravdu báječně!

    • A co teda jíš?

      Děkuju! :-)

Napsat komentář: Neplecha na plechu Zrušit