Plněné indické placky

Dokonale opečené placky s voňavou náplní.
Na 6 kusů:
235g hladké mouky
½ lžičky prášku do pečiva
¼ lžičky jedlé sody
½ lžíce cukru
½ lžičky soli
100g sójového jogurtu
1 lžíce oleje
cca 50ml vlažné vody

Na náplň:
3 větší brambory 
1 mrkev
1 červená cibule
1 jarní cibulka
1-2 stroužky česneku
hrst čerstvého koriandru
směs koření (římský kmín, anýz, kurkuma, skořice, zázvor, chilli, pepř, sůl)

1.

Všechny ingredience kromě soli a větší části vody smícháme tak, aby nám vzniklo celkem řídké a lepivé těsto. Sůl přidáme až nakonec. Mísu zakryjeme potravinářskou folií a necháme uležet alespoň tři hodiny na teplém místě, případně klidně přes noc.

 

2.

Mezitím si připravíme náplň. Brambory a mrkev nakrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Cibuli hodíme na rozpálený olej a jakmile začne hnědnout, přidáme zbytek ingrediencí. V téhle fázi by vše mělo začít brutálně vonět (pozor ale, aby se koření nechytlo, stačí chvilka). Uvařené brambory s mrkví slijeme, rozšťoucháme a vmícháme do nich voňavou směsku. Před plněním placek necháme vychladnout.

 

3.

Těsto na placky se i po odpočinku pořád dost lepí, takže dobře pomoučený vál je kámoš. Z vrchovaté lžíce těsta nejprve vytvoříme pěknou kuličku a z ní potom placku akorát tak do dlaně (lepší je, když je uprostřed silnější než na okrajích – náplň má trochu tendence se drát ven). Doprostřed nahňácáme trochu náplně a překryjeme těstem, prostě jako u knedlíků.

 

4.

Kuličku je pak potřeba opatrně rozválet, lepší míň než víc, aby se těsto neprotrhlo. Placky potom pečeme na rozpáleném oleji pár minut (druhou stranu můžeme na závěr ještě posypat čerstvým koriandrem). A jak to dělají profíci se dozvíte tady.

 

Inspirováno Kitchenette.


Komentáře

  • Ishi

    Kurňa, tohle je výborné. Dělám už druhý den po sobě a jak já, tak sestra se můžeme užrat.

Napsat komentář: Ishi Zrušit