Rebarborový koláč

Verze 2.0
Na korpus Ø 28 cm:
250 g celozrnné špaldové mouky
2 lžíce holandského kakaa
1 lžíce kokosového cukru
špetka soli
100 ml studené vody
60 g kokosového oleje
1 lžička vanilkového extraktu
tuk na vymazání formy

Na náplň:
500 g rebarbory
250 g (mraženého) lesního ovoce
1 sladké jablko
2 lžíce kokosového cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
(½ lžičky práškového agaru)
(moučkový cukr na doslazení)



1.

Mouku promícháme s kakaem, cukrem a solí a doprostřed směsi uděláme důlek. Do něj následně nalijeme rozpuštěný kokosový olej, vanilkový extrakt a vodu. Ručně stručně pak vypracujeme krásně hladké těsto, které zamotáme do folie a necháme asi tak hodinu odležet v lednici.

 

2.

Mezitím si připravíme náplň. Ovoce omyjeme a pokud se jó kopeme do zadku, tak rebarboru oloupeme a vzniklé proužky si necháme na ozdobu. Zbytek stonků nakrájíme na malé kousky, stejně tak jablko a větší jahody. Veškeré ovoce hodíme do rendlíku, přidáme cukr se škrobem a na mírném ohni vaříme do změknutí. Pokud by byla směs příliš vodnatá, přimícháme agar a necháme vychladnout.

 

3.

Zrelaxované těsto rozválíme na placku, kterou opatrně přemístíme do předem vymazané formy. Okraje odřízneme s chirurgickou přesností, dno několikrát probodneme vidličkou a šoupneme do trouby vyhřáté na 180 °C.

 

4.

Po 10 minutách korpus vyndáme, rovnoměrně na něj rozpatláme připravenou náplň a vytvoříme rebarborovou mřížku (návod here). Koláč vrátíme zpět do trouby a pečeme dalších 10 minut.

 

5.

Hotový koláč necháme vychladnout a rozležet do druhého dne, korpus totiž dokonale zvláční. Před servírováním můžeme, avšak nemusíme dosladit moučkovým cukrem.


Komentáře

  • Jolana Z

    Už je hotový a jen čeká do zítra, než se do něj s chutí pustíme!
    Děkuju za tenhle blog, zkouším toho odsud spoustu, ze všech receptů jsem nadšená a i z okolí mám vždy na mlsky super ohlasy!

    • A co teda jíš?

      Moc děkuju za takovou pochvalu. :-) Doufám, že i koláč bude chutnat! Já jsem ho snědla skoro celej sama. :-D

Co ty na to?